PVC ramen

PVC ramen zijn tegenwoordig de meest gebruikte ramen, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw. Dat is voornamelijk te wijten aan een drietal voordelen die we bij ramen van PVC terugvinden.

Voordeel 1: relatief lage prijs

Het grootste voordeel van PVC ramen is de relatief lage prijs. Voor PVC betaal je namelijk ongeveer €750 euro per m2 inclusief BTW, montage en HR++ glas. Uiteraard gaat het slechts om een prijsindicatie en zullen de werkelijke kosten vrijwel altijd verschillen per raam leverancier. Toch is een dergelijke indicatie handig om de PVC ramen bijvoorbeeld met houten ramen of aluminium ramen te kunnen vergelijken. Zo betaal je voor houten ramen ongeveer €850 euro per m2 en voor aluminium ramen circa €950 euro per m2. Stalen ramen zijn met €1150 euro het duurst. Het mag dus wel duidelijk zijn dat PVC ramen relatief gezien voordelig zijn. Maar daar zou je weinig aan hebben als PVC ramen niet sowieso al prima in orde zouden zijn. Dat brengt ons bij voordeel nummer 2.

Productie PVC kozijn

Voordeel 2: breed toepasbaar en onderhoudsarm

PVC ramen zijn prima ramen voor tal van toepassingen. Het isolerend vermogen is erg hoog, ondanks dat de ramen zelf vaak hol zijn. Dat komt doordat de ramen van binnen zijn opgedeeld in tal van kleine kamertjes die elk als warmtebuffer werken. Bovendien zijn PVC ramen onderhoudsarm. Je zult ze zo nu en dan even schoon moeten maken, maar ze hoeven niet geverfd te worden en kunnen niet wegrotten bij achterstallig onderhoud. Kunststof ramen zijn dus heel vergevingsgezind en daarom erg populair in Vlaanderen.

Voordeel 3: lange levensduur

Daarnaast hebben PVC ramen een erg lange levensduur, al hebben de overige materialen dat vaak ook wel. PVC ramen gaan zo een 50 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. En zijn ze zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden en blijven ze bovendien comfortabel dankzij het isolerend vermogen. Tenslotte zijn de ramen er in tal van soorten, vormen en maten te krijgen, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een mooi design te vinden is. Tenslotte, bieden de PVC ramen een goede bescherming tegen inbrekers omdat de structuur moeilijk te forceren en dus lastig te vervormen is.

Waarom PVC?

Kunststof ramen zijn zoals eerder beschreven duurzame ramen die weinig onderhoud vergen en een nette uitstraling hebben. Als je nieuwe ramen wilt kopen dan is PVC een uitstekende keuze. Kunststof materialen zoals PVC zijn sterk en bijzonder slijtvast, waardoor je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Bovendien zijn ze goedkoper dan alternatieven van hout, staal of aluminium. Kritische huiseigenaren kiezen daarom steeds vaker voor deze variant raamvensters wanneer hun bestaande ramen aan vervanging toe zijn. Ook zijn de prijzen van PVC ramen zeer aantrekkelijk. Goedkope PVC ramen zie je tegenwoordig vaker terug dan de houten of aluminium variant. PVC ramen zijn al snel tussen de 10% en 20% goedkoper.

Wat hebben ramen van PVC precies te bieden?

Kunststof ramen hebben veel te bieden ten opzichte van ramen van andere materialen. Kort samengevat:

  • PVC ramen zijn duurzaam PVC zijn erg duurzaam omdat ze lang mee gaan, ze zijn hard genoeg om meer dan 50 jaar mee te gaan.
  • Kunststof vereist weinig onderhoud PVC ramen zijn vrijwel onaantastbaar door weersinvloeden als regen, zon, vrieskou en hitte. De raamvensters zullen dus niet zetten of vervormen en blijven daarom de onderhoudskosten laag.
  • De ramen beschermen beter tegen inbraak Wanneer PVC ramen met het juiste hang- en sluitwerk worden gecombineerd krijgt het raam de CE-markering NBN EN 14351-1. Het harde materiaal houdt inbrekers langer en effectiever tegen, wat betekent dat je ook bespaart op de poliskosten van jouw inboedelverzekering.
  • Veiliger bij brand In tegenstelling tot houten ramen werken vensters van PVC juist brandvertragend. De kans op doorslag en overslag neemt hierdoor af en de brandveiligheid in jouw woning of bedrijf neemt toe.
  • Eenvoudig de juiste vorm en kleur kiezen Wil je zelf de uitstraling van jouw raam bepalen? PVC ramen zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Je hoeft bij de aanschaf vaak alleen de RAL-kleurcode op te geven die je wilt. Daarbij kan aanzienlijk makkelijker het PVC raam op maat gemaakt worden dan bijvoorbeeld dat bij hout het geval is.
  • Superieure isolatie Kunststof is bijzonder eenvoudig te bewerken. Deze ramen passen dus altijd perfect, zonder kieren. Ook kan er moeiteloos een brede luchtspouw worden aangebracht in het frame, wat leidt tot betere isolatie en lagere stookkosten. Let bij de aanschaf op de isolatiewaarde of U-waarde van het kozijn. Deze wordt uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie van de ramen zal zijn.

Logisch dat PVC ramen dus erg populair zijn in Vlaanderen.

Video

Bekijk deze video over het vervangen van oude houten ramen met nieuwe ramen van PVC inclusief HR++ isolatieglazen.

Soorten

Kunststof ramen zijn er in tal van varianten. De 3 bekendste soorten zijn vaste ramen, draaikiepramen en valramen.

  • Vaste ramen Een vast raam is een raam dat niet geopend kan worden. Deze ramen worden vaak gebruikt in combinatie met ramen die wel open kunnen. Mocht dat niet het geval zijn dan is het aan te raden om een goed luchtcirculatiesysteem te laten installeren of te zorgen voor goede ventilatieroosters zodat de ruimte alsnog kan ventileren. Houd er wel rekening mee dat enkel een ventilatierooster op een slaapkamer onvoldoende is als bron van verse lucht.
  • Draaikiepramen Een ander veelgebruikt raam is het draaikiepraam. Dit is een raam dat zowel kan draaien als kan kiepen en dus in twee verschillende standen open kan. Meestal wordt dit type raam gebruikt in combinatie met een of meerdere vaste ramen. Vaak is het immers niet nodig om alle ramen in een ruimte te kunnen openen en zijn vaste ramen ook prima.
  • Valramen Het laatste type raam dat we hier bespreken is het valraam. Dit is een draaikiepraam dat niet kan draaien. Vaak worden deze ramen gebruikt op privacy gevoelige plaatsen, zoals in een toilet of in de badkamer. Doordat het raam als het ware naar binnen valt, kan er niet zomaar naar binnen worden gekeken, zeker niet als het glas in het raam geblindeerd of op een andere wijze ondoorzichtig is gemaakt.

Verder zijn er nog tal van andere ramen, zoals bijvoorbeeld dakramen en schuiframen. Deze ramen kennen vaak specifieke toepassingen en worden minder vaak gebruikt dan de eerder genoemde soorten PVC ramen.

Kunststof ramen prijzen 2020

Zoals ook eerder aangegeven zijn PVC ramen relatief goedkoper dan de andere varianten. Dit betekent dus dat je bij voorbaat al een betere investering doet en meer voor je geld krijgt.

Hoogte x breedte Prijs raamkozijn Prijs dubbel glas Totaal
30 cm x 30 cm €65 euro €11 euro €76 euro
60 cm x 60 cm €90 euro €20 euro €110 euro
120 cm x 80 cm €120 euro €45 euro €165 euro
175 cm x 120 cm €160 euro €125 euro €285 euro
240 cm x 240 cm €265 euro €500 euro €765 euro

Bovenstaande zijn standaard afmetingen met de bijbehorende gemiddelde prijzen.

Opties Hoogte x breedte Prijs
Deur 195 cm x 70 cm €790 euro
Schuifpui 200 cm x 100 cm €1000 euro
Ventilatierooster 60 cm x 15 cm €55 euro
Hor 60 cm x 60 cm €75 euro

Er is natuurlijk meer dan of een combinatie mogelijk van hetgeen wat hierboven genoemd is.

PVC ramen productie

Premies (PVC) ramen

Soms kan het zijn dat de overheid of lokale overheden premies beschikbaar maken voor bepaalde duurzame producten. PVC ramen kennen over het algemeen geen premieregelingen en kun je daarom geen geld terug krijgen als je voor deze vorm van duurzaamheid kiest. Echter is het wel zo dat er een BTW-verlaging van toepassing is op de plaatsing van hr glas. Daardoor is de steun die je vanuit de Vlaamse overheid krijgt voor het plaatsen van ramen minimaal.

In de meeste gevallen is het zo dat jouw ramen op maat gemaakt worden en dat daarom geen standaard prijzen te noemen valt. De prijzen in het tabel hierboven kunnen dus in jouw geval (aanzienlijk) verschillen. Daarom kun je het beste de prijzen van PVC ramen voor jouw woning, winkel of kantoor bij specialisten opvragen. Vraag hier gratis meerdere PVC raam offertes op en vergelijk het aanbod.

Zelf monteren?

Veel doe-het-zelvers willen graag alles zelf doen, zo ook het installeren van de ramen. Het monteren van de ramen is echter nog een vak apart. Je moet ervoor zorgen dat het raam geheel lucht- en waterdicht wordt bevestigd. Bovendien is het de bedoeling dat een raam vele tientallen jaren mee gaat en niet in de loop der tijd scheef begint te hangen of op een andere wijze mankementen gaat vertonen.

Het is daarom doorgaans verstandiger om het monteren van PVC ramen over te laten aan een expert. Zo weet je zeker dat de ramen op een juiste en vakkundige wijze worden geplaatst, zonder dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Daarnaast worden er verschillende garanties aangeboden als de leverancier van de ramen ze ook voor je mag plaatsen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Je weet in dat geval dat alles in orde is voor de komende 40 tot 50 jaar.

Vergunning nodig?

Soms kan het zijn dat er een vergunning nodig is als je je ramen wilt vervangen en PVC ramen wilt plaatsen. Dit heeft te maken met het feit dat (vooral witte) PVC ramen het straatbeeld kan doen veranderen als je ze aan de voorkant van jouw woning of kantoor laat plaatsen. Daarom is het slim om eerst even te informeren bij jouw gemeente. En lees meer informatie over de omgevingsvergunning op Vlaanderen.be.

Nadelen

PVC raam plaatsenPVC ramen hebben echter ook nadelen. Er is één nadeel waar veel mensen het over eens zijn: PVC ramen zijn niet altijd even mooi. Daarnaast kan het zo zijn dat PVC niet altijd samengaat met bijvoorbeeld de rustieke uitstraling van een oudere boederijwoning. Het niet mooi vinden van deze soort raam is puur een kwestie van smaak en er zijn ook talloze huiseigenaren die PVC ramen juist wel weer erg mooi vinden, mooier dan bijvoorbeeld houten ramen. Om deze groep tegemoet te komen hebben fabrikanten inmiddels een oplossing gevonden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om PVC ramen met een houtnerf te kopen. Of een soort dat sprekend op hout lijkt maar het niet is. Zo heb je dus alle voordelen van PVC, maar de mooie uitstraling die hout heeft te bieden. Het beste van beide werelden!

Verder kunnen PVC ramen niet worden overgeschilderd zoals ramen van hout. De ramen blijven dus - in principe - altijd in de kleur die ze hebben bij aankoop. Ook dat kan als een nadeel gezien worden. Wanneer je houten ramen hebt, kun je immers regelmatig je huis een compleet andere look geven, iets dat je met PVC ramen niet hoeft te proberen.

Snel de ideale PVC ramen vinden?

Klinkt het bovenstaande als de ideale oplossing voor jouw situatie? In dat geval is het verstandig om de ramen te laten plaatsen door een vakspecialist. Een kozijnzetter zorgt ervoor dat jouw ramen netjes worden geplaatst zonder schade aan de gevel en zonder enige kieren of naden. Bovendien krijg je bij professionele plaatsing ook garantie op het resultaat.

Het is slim om in contact te komen met meerdere specialisten in jouw regio zodat je de beste kwaliteit PVC ramen voor de beste prijs kunt kopen. Bij Raam-Info.be kun je snel en eenvoudig diverse aanbieders met elkaar vergelijken. Binnen slechts één minuut vraag je bij ons moeiteloos meerdere raam offertes aan. Door vervolgens het aanbod te vergelijken kun je besparen op de kosten die je moet maken.

PVC ramen vergelijken?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.