Ramen vervangen

Waarom zou je de ramen vervangen en wat komt er bij kijken? Het vervangen van ramen kan één of alle van de volgende redenen hebben:

  1. betere isolatie van jouw woning
  2. oude ramen zijn verrot of beschadigd
  3. het uiterlijk van jouw woning aanpassen
  4. woning veiliger maken

Je bent op deze pagina omdat je waarschijnlijk overweegt om de ramen te vervangen. De ervaring leert wel dat veel mensen toch een beetje huiverig zijn dit te laten doen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat jouw woning een bouwput wordt, of dat het bijzonder lang duurt voordat de klus geklaard is.

Wij kunnen je gerust stellen, het vervangen van een venster inclusief glas wordt snel uitgevoerd door kozijnzetters. Het is een routine klus en heel goed uit te voeren in een dag. Het is vaak een dure klus, dit komt omdat het materiaal duur is en het vervangen tijd kost.

Ramen van hout vervangen

1) Betere isolatie

Veel woningen hebben oude ramen die geen goede isolerende werking hebben. De nieuwste ramen zijn voorzien van slimme technieken om zo goed mogelijk te isoleren. Er zitten bijvoorbeeld luchtlagen in de ramen die een perfecte isolerende werking hebben. Daardoor kan het vervangen van de ramen verstandig zijn.

2) Vervangen omdat ze verrot zijn

Kozijnen die al een lange tijd dienst doen kunnen op een gegeven moment gaan rotten. En dat ziet er niet uit, het is slecht voor de isolatie en zeker wanneer je jouw huis wilt verkopen is het geen pluspunt. Het vervangen van de ramen is dan echt noodzakelijk zodat jouw huis zijn waarde bewaard en je niet teveel stookkosten betaalt. Veel mensen kiezen dan voor PVC ramen, deze zullen niet snel verrotten, ook niet met minimaal onderhoud.

3) Je woning veranderen

Ramen zijn echte blikvangers van een woning. Het kan zijn dat ze niet de uitstraling hebben die je wenst, of dat je er op uit gekeken bent. Het is dan ideaal om ze te vervangen met ramen die wel aan jouw smaak voldoen om zo het huis een geweldige nieuwe uitstraling te geven.

- PVC ramen vervangen

Kunststof ramen zijn de meest gebruikte ramen van tegenwoordig. PVC ramen worden vooral geroemd om de lage onderhoudskosten: ze hoeven niet geschilderd te worden en slechts zo nu en dan gereinigd te worden. Bovendien hebben PVC ramen een hoge isolatiewaarde, waardoor je gemakkelijk op de energierekening kunt besparen. De kosten voor PVC ramen liggen rond de €750 euro per vierkante meter, inclusief BTW, HR++ glas en montagekosten.

- Houten ramen vervangen

Houten ramen werden tot enkele tientallen jaren terug in vrijwel elke woning gebruikt. Houten ramen zijn heel handzaam en prettig om mee te werken omdat ze gemakkelijk aan te passen zijn. Als de plaats waar het raam moet komen iets grilliger is en het raam net niet past, kan een houten raam zo bewerkt worden dat het wel weer prima past.

Houten ramen hebben meer onderhoud nodig dan PVC of aluminium ramen. Ze moeten zo nu en dan gereinigd en geschilderd worden. Sommigen zien dat echter als voordeel omdat de ramen hiermee een ander kleurtje krijgen waardoor de woning een andere look krijgt. Inclusief HR++ glas en montage betaal je circa €850 euro per vierkante meter kozijn.

- Aluminium ramen vervangen

Plaatsen kozijnDe laatste tijd zijn aluminium ramen steeds populairder aan het worden. Aluminium ramen hebben een hoge levensduur en net als PVC ramen een hoge isolatiewaarde. Daarbij vereisen ze weinig onderhoud. De kosten zijn wel vrij hoog: je betaalt rond de €950 euro per vierkante meter kozijn, inclusief montage en HR++ glas. Al met al zit er dus nog wel wat verschil tussen de diverse materialen.

4) Voor een veiliger huis

Kozijnen vervangen wordt ook vaak gedaan bij huizen waar de veiligheid niet meer gewaarborgd is. Gelukkig zijn er nu ramen die voldoen aan de verschillende keurmerken die inbrekers echt buiten houden. Ook kan het zomaar zijn dat jouw inboedelverzekering daar goedkoper op wordt.

Ramen vergelijken?

Vergelijk het aanbod van experts in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal.

Gratis en vrijblijvend