Aandachtspunten

Wanneer je besluit om ramen aan te schaffen, is het zaak om bepaalde aspecten goed in de gaten te houden. Hieronder hebben we 4 belangrijke aandachtspunten voor je opgesomd.

1) Welk budget heb ik?

Allereerst is het belangrijk te weten welk budget je hebt voor de aanschaf van ramen. Het is belangrijk om voor een budget te zorgen dat past bij je wensen. Heb je dat niet? Pas dan je wensen aan. Je kunt beter goedkopere (PVC) ramen laten plaatsen die er verder wel prima uitzien, dan lelijk geplaatste ramen in een voor jouw situatie te duur materiaal.

Plaatsing glas appartement

2) Welk materiaal?

Kozijnen zijn er tegenwoordig in tal van materialen. Voorheen waren de meeste ramen van hout, tegenwoordig vooral van PVC. Daarnaast zijn er nog ramen van aluminium en staal verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zo weer zijn eigen voordelen maar zeker ook nadelen, waardoor het belangrijk is om te kiezen voor een materiaal dat goed bij de situatie past. Bijvoorbeeld, woon je in een boerderij dan passen houten ramen beter bij het landelijke karakter van de woning. Woon je in een rijtjeshuis uit de jaren '50, dan kun je misschien beter kiezen voor PVC ramen (met goede isolatie) om maximaal te besparen op je energienota.

3) Wat voor ramen?

Wil je valramen, draairamen, draaikiepramen of vaste ramen? Of een combinatie daarvan? Wil je zonwering, zo ja: welke? Twee kleine ramen of één groot raam? Wil je een 2-vaks of een 3-vaks verdeling van het frame of een groter oppervlak? Kortom: bedenk wat je precies wilt. Ook dit moet weer bij je budget passen.

In Vlaanderen is het gebruikelijk om voor de woonkamer te kiezen voor een 2-vaks raam met rechts een draaikiepraam en links een vaste raam, of andersom. Ook een gemiddeld raam voor de voordeur heeft links of rechts een extra vaste raam bijvoorbeeld. Houd je hetzelfde idee aan of wil je praktische aanpassingen doen om het openen en sluiten van de ramen en deuren simpeler/makkelijker te maken? Er is heel veel mogelijk.

4) Welke kleur?

Ook niet onbelangrijk is de keuze voor een bepaalde kleur. Sommige materialen zijn niet over te schilderen, waardoor je heel goed over de kleur van de ramen na wilt denken. Bij andere materialen komt dit wat minder krap, zoals bij houten ramen.

Ga je vaak met de trend mee en verander je dus regelmatig je interieur? Dan is het verstandig om voor houten ramen te kiezen. Je kunt de ramen in de kamers dan matchen met de kleur van je interieur. Ga je over een tijd voor een andere kleur? Dan kun je de ramen dus heel eenvoudig schuren en oververven. Op dit moment zijn bijvoorbeeld zwarte ramen erg populair.

Prijzen van ramen vergelijken?

Vergelijk het aanbod van experts in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal.

Gratis en vrijblijvend