Houten ramen

Tegenwoordig lijkt het alsof houten ramen steeds meer uit de gratie raken. PVC ramen zouden het einde zijn van houten ramen en deze aan alle kanten voorbij gestreefd hebben. Dat is echter geenszins het geval. Houten ramen hebben nog steeds tal van voordelen die PVC of aluminium ramen niet hebben.

1) Hout is een duurzaam materiaal

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het gebruik van hout goed voor het milieu. Natuurlijk draagt het niet bij aan het milieu als in Braziliƫ het zoveelste regenwoud wordt gekapt, maar er komen steeds meer maatregelen om ongewenste ontbossing tegen te gaan. Bovendien is veel hout afkomstig uit zogenaamde kweekbossen; bossen die speciaal ingericht zijn om bomen te kweken die voor het gebruik van hout bestemd zijn. Hout is daarmee nog altijd een materiaal wat duurzaam is. In tegenstelling tot PVC en aluminium is de voorraad hout in principe oneindig; het kan telkens weer blijven groeien. Bovendien kost het verwerken van PVC en aluminium erg veel energie, terwijl hout weinig energie behoeft om verder verwerkt te worden.

Nieuwbouw houten ramen

2) Hout kan eenvoudig bewerkt worden

Houten ramen kunnen later nog eenvoudig aangepast worden doordat er bewerkingen op uitgevoerd kunnen worden. Bij bijvoorbeeld aluminium en PVC is dat niet het geval en kan een raam eigenlijk niet meer worden aangepast als het raam eenmaal op de plaats is aangebracht. Wanneer er dan wijzigingen gewenst zijn (of bij inbraak), zal er in de meeste gevallen een geheel nieuw raam geplaatst moeten worden.

3) Hout geeft karakter

Houten ramen geven het huis een speciaal karakter en geven binnenshuis vaak een warme uitstraling. Met aluminium of PVC ramen kan die beleving niet of nauwelijks geƫvenaard worden. Houten ramen worden daarom nog steeds vaak gebruikt in woningen waar de prijs van de ramen niet het allerbelangrijkste is.

Levensduur

Mits goed onderhouden en schoongehouden gaan houten ramen bijzonder lang mee, tot wel 75 jaar! Er is een klasse systeem bedacht voor ramen van hout. Er wordt een onderscheid gemaakt in 5 verschillende klassen, waarin klasse 1 de meest duurzame is en klasse 5 de minst duurzame. Bij klasse 5 kun je denken aan eikenhout en bij klasse 1 moet je denken aan tropisch hardhout. Hieronder een lijstje van de levensduren:

  • klasse 1: meer dan 25 jaar
  • klasse 2: 15 tot 25 jaar
  • klasse 3: 10 tot 15 jaar
  • klasse 4: 5 tot 10 jaar
  • klasse 5: ongeveer 5 jaar

Na deze levensduur zal het nodig zijn de houten ramen te vervangen. Hierbij moet je wel bedenken dat hoe beter de klasse-eis, hoe minder onderhoud je hoeft te plegen. Wanneer je offertes aan gaat vragen is het dan ook raadzaam om erbij te vermelden welke klasse je zou willen aanschaffen, zodat je een juiste offerte op maat krijgt.

Hardhout

Wanneer ramen van hout gemaakt worden wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van hardhout, dit is de meest sterke houtsoort die er bestaat. Dit is natuurlijk nodig omdat een raam wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden, vuil in de lucht (uitlaatgassen), zure regen, zoute lucht enz.. Dit worden de organische en atmosferische invloeden genoemd. Let er dus op dat als je houten ramen koopt het hardhouten ramen zijn en niet een zacht houtsoort. De houten ramen prijzen van dit type hout zijn wel een stukje hoger, maar betaalt zich snel uit omdat deze veel langer meegaan.

Doorsnee houten ramen

Onderhoud van het hout

Het hout van de ramen moet wel met enige regelmaat onderhouden worden. Als er achterstallig onderhoud is op hout is er de kans dat de kleur gaat verweren, er houtworm inkomt of in het ergste geval dat het hout gaat rotten, op die manier blijft er niets over van de ramen.

Het onderhoud bestaat uit eenmalig per kwartaal goed schoonmaken met een doekje en een warm sopje. Tijdens dat schoonmaken kun je direct in de gaten houden of de verf nog in goede conditie is. Ook is het verstandig om eenmaal per 5 tot 7 jaar de ramen opnieuw te schuren, schilderen en lakken.

Besparen op de aanschaf van houten ramen?

Als je interesse hebt om houten ramen te plaatsen of te vervangen voor jouw huidige raamvensters, dan kun je hier gemakkelijk met 1 formulier meerdere raam offertes aanvragen om zodoende het aanbod in jouw regio te vergelijken. Daardoor kun je tot wel 20% op de aanschafkosten besparen.

Houten ramen vergelijken?

Vergelijk het aanbod van raam aanbieders in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal.

Gratis en vrijblijvend