Soorten

We komen regelmatig het woord raam tegen, maar wat is dat eigenlijk precies? Als je er over nadenkt is het een heel merkwaardig woord.

De omschrijving van een raam

Een raam is een soort frame waarin een deur of glas aangebracht kan worden. Vaak is het gemaakt van PVC, hout of metaal. Het doel van een raam is het op de plek houden van de deur of het glas. Vaak kunnen deze ramen en deuren geopend en gesloten worden, waardoor het raam als een soort borg doelt: wanneer de deur of het raam gesloten is, mag het enkel door de daartoe geautoriseerde personen worden geopend. Een degelijk niveau van veiligheid is dan ook zeker gewenst als het om ramen gaat. Zie: nl.wikipedia.org

Doorsnee soorten pvc ramen

1) Hout

Van oudsher zijn ramen van hout de meest voorkomende ramen. Deze ramen worden niet van een willekeurige houtsoort vervaardigd; vaak wordt hiervoor hardhout of naaldhout gebruikt. Elke houtsoort heeft een bepaalde duurzaamheidsklasse, die aangeeft hoe lang een raam mee kan gaan in de ideale omstandigheden.

Het grootste nadeel van hout is dat het goed onderhouden moet worden. Wanneer een houten raam niet zo nu en dan goed schoongemaakt en eens in de paar jaar overgeschilderd wordt, zal de levensduur erg beperkt worden. Voordelen van houten ramen zijn echter weer dat het goed isoleert, een mooie en karakteristieke uitstraling heeft, reparatie en plaatsing van de ramen relatief makkelijk is en een natuurlijk product is.

2) Kunststof

Behalve ramen van hout, zijn er tegenwoordig erg veel ramen van PVC. In de meeste nieuwbouw wordt er gekozen voor ramen van PVC. Dit heeft diverse voordelen. Allereerst is PVC goedkoper dan hout terwijl PVC nauwelijks nadelen heeft. Hierdoor kiezen veel mensen dus liever voor PVC ramen. Daarnaast is PVC onderhoudsarm. Het moet zo nu en dan gereinigd worden, maar hoeft niet geschilderd te worden. Sterker nog: PVC ramen kunnen niet overgeschilderd worden - iets wat ook wel eens als nadeel wordt gezien. Toch is het niet echt een nadeel. Kunststof ramen zijn namelijk in principe in elke kleur verkrijgbaar. Eventueel kunnen de ramen zelfs met houtnerf geleverd worden, waardoor het verschil tussen houten en PVC ramen qua uiterlijk erg klein wordt.

3) Aluminium

Tenslotte zijn er nog ramen van aluminium. De voordelen van aluminium ramen zijn enigszins vergelijkbaar met die van PVC ramen. De ramen zijn erg duurzaam (75% van het aluminium wordt gerecycled, wat een hogere belasting voor het milieu voorkomt), zijn licht en hebben een hoge geluids- en warmteisolatie. Bovendien zien aluminium ramen er luxe uit, al moet de uitstraling wel bij de woning passen.

4) Staal

Ramen van staal zijn vergelijkbaar aan die van aluminium, maar zijn steviger en bieden een hoger isolerend vermogen. Vaak worden stalen ramen gebruikt voor duurdere projecten waar de uitstraling op de eerste plaats komt, en niet de prijs voor de ramen. Kozijnen zijn er dus in allerlei materialen, kleuren, soorten en maten. Vaak wordt er gekozen op basis van uiterlijk, maar de keuze op basis van prijs zal natuurlijk ook zeker meewegen.

Raam prijzen vergelijken?

Vergelijk het aanbod van specialisten in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.